Sayfalar

20 Eylül 2015 Pazar

Operasyon medyasının en önemli finansörü: Katar sermayesi (3)


Türkiye’nin en büyük dijtal platformu olan Digitürk’ün Katarlılara satılmasının üzerinden tam 2 ay geçti. Satış sürecini yöneten Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) her ne hikmetse satış bedelini üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen bir türlü açıklamadı. Bu durum haliyle birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.


Bilmeyenlere hatırlatalım; Digitürk’ün iki ortağı var. Bunlardan birisi Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Grubu. Çukurova Grubu Digitürk hisselerinin yüzde 53’üne sahip. Diğer ortak ise yüzde 47’e paya sahip olan Amerikalı Providence Equity Partners.

TMSF, Mayıs 2013’te Çukurova Grubu’nun batık bankalara olan borçlarını zamanında ödememesini gerekçe göstererek Mehmet Emin Karamehmet’in bazı şirketlerine el koydu.  TMSF’nin yaptığı açıklamaya göre, Karamehmet  440 milyon dolarlık borcunu zamanında ödememişti.  Bu nedenle BMC, Show Tv, Skytürk, Akşam ve Güneş gazeteleri ile Digitürk’ün yönetimi devlete geçti. [1]

Akşam ve Güneş gazeteleri, SkyTürk ve 2 radyoya ihalesiz bir şekilde işadamı Ethem Sancak’a verildi.  Sancak iki yıl sonra 2 gazete, 1 tv ve 2 radyo için 62 milyon dolar ödediğini açıkladı.[2] Yine savunma devi BMC’de çok komik bir paraya Ethem Sancak’a adeta hediye edildi.[3]
Çukurova Grubu’na ait bir diğer önemli medya varlığı Show Tv ise yine ihaleye çıkılmadan Ciner Grubuna satıldı. ‘Gezi Parkı’ protestoları sırasında gerçekleşen bu satış işlemi o dönemde bir hayli tartışıldı. Ciner Grubu tv dünyasının en değerli markalarından birisi olan Show TV için oldukça iyi  sayılabilecek bir rakam ödedi. Turgay Ciner’in kasasından bu satınalma işlemi için 402 milyon dolar çıktı.  

Ancak Show TV’nin yıllardır ödemediği borçları düşüldükten sonra devletin kasasına bu işten sadece 92 milyon dolar girdi.[4]

Bu süreçte TMSF, Karamehmet’in tüm medya varlıklarını sattı. Ancak Karamehmet’in borcu buna rağmen bir türlü bitmedi! Bu nedenle TMSF bir kez daha harekete geçti. Türkiye’nin en büyük dijital yayın platformu Digitürk’ü satışa çıkardı.

Kimler talip oldu?

Digitürk’ün satışa çıkmasının ardından potansiyel alıcılar hemen harekete geçti. Suudi Arabistanlı Oger Grubu’nun sahibi olduğu Türk Telekom,  Digitürk’ün yüzde 57’si için 530 milyon dolarlık teklif verdi. [5] Bu teliften kısa bir süre sonra Doğan Grubu harekete geçti. Doğan TV Holding şirketin aynı orandaki hissesi için 742 milyon dolar önerdiğini açıkladı. [6] Bu öneriyle şirketin toplam piyasa değeri bir anda 1.4 milyar dolara yükselmiş oldu.

Diğer taraftan Ciner Grubu da Digitürk ile yakından ilgileniyordu. O dönem kulislerde Turgay Ciner’in bu süreci kolaylaştırmak için Ferit Şahenk ile birlikte hareket edeceği bile konuşuluyordu. İkilinin bu satınalma için 750 milyon doları gözden çıkardığı ileri sürüldü.

Ancak ne hikmetse o dönemde bu satış işlemi gerçekleşmedi. Açıklamaların üzerinden tam 2 yıl geçti.  Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Sani, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.  Ve tesadüfe bakın ki,  Digitürk o gün Katarlı Bein Media Group’a satıldı!

Şirketin satış değerine dair hükümete yakın medya kuruluşlarında çıkan haberler ise oldukça kafa karıştırıcı. Ethem Sancak’a ait Star gazetesinden yer alan bir habere göre Digitürk için 1-1.2 milyar dolar arasında bir fiyat biçilmişti .[7]

2013 yılında piyasa değeri 1.4 -1.5 milyar dolar olan Digitürk’ün o günden bu yana müşteri sayısı daha da arttı. Buna ilaveten gelirlerinde de önemli bir artış yaşandı. Buna karşın şirketin fiyatı aşağıya inmiş ise bunun sorumlusu kim? Acaba 2 yıldır Digitürk’ü yöneten TMSF yönetimi şirketi zarara mı uğrattı? Yoksa hükümet daha önceki örneklerde olduğu gibi Digitürk’ü yandaşlarına olduğundan daha ucuza mı verdi?

Katar kraliyet ailesinin Sabah-Atv ve Al Jazeera Türk’te ortaya koyduğu performansı düşününce insan Türkiye’deki basın özgürlüğü adına bir kere daha endişe ediyor.  Bu nedenle de ister istemez herkesin aklına şu soru geliyor; Katarlılar Digitürk’ü de yandaş bir platform haline getirecek?

Sizce...  



[1] TMSF Basın açıklaması, “Çukurova Grubu'ndan Devralınan Şirketlerle İlgili Açıklama”,  21 Mayıs 2015
[2] T24.com.tr, “Ethem Sancak: Erdoğan'ı gördükçe aşık oldum, böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor”, 15 Mayıs 2015  
[3] Sözcü, “Al gülüm, ver gülüm”, 1 Mayıs 2014
[4] Ufuk Şanlı, “Show var, para yok”, Vatan, 26 Haziran 2013
[5] NTV, “Türk Telekom Digiturk'e teklif verdi” , 23 Temmuz 2013
[6] Hürriyet, “Doğan’dan Digiturk’e 742 milyon dolar”, 3 Eylül 2013
[7]  Star, “Katarlılar Digitürk için el sıkıştı”,  17 Nisan 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder