16 Mayıs 2014 Cuma

Soma, CHP ve bizim şehitlerimiz


Soma Katliamı aslında hepimizin ne kadar siyasi deha olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ülke tarihinin en büyük maden kazasının ardından ‘neden böyle oldu?’ , ‘Ey Soma Holding devletin 130-140 dolara çıkardığı kömürü sen 24 dolara çıkarıp üstüne nasıl para kazanabildin?’ diye soranlar siyasi davranmak ve böyle acılı bir günde hükümeti vurmaya çalışmakla suçlandı.


Madem konumuz siyaset enerji sektörünü yakından izleyen bir gazeteci olarak birkaç hususa açıklık getirmek istiyorum.

1 – Ak Parti forumları ve hesaplarında Soma Holding’in sahibinin aslında CHP’li olduğu dile getirilerek insanların bilinçaltına olayların aslında bir CHP tuzağı olduğu mesajı yükleniyor.
Madem öyle CHP neden Soma’daki madenlerin araştırılması için önerge verdi, bu önerge AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi? Başbakan Erdoğan ve Şamil Tayyar bu önergeleri Meclis’i meşgul etme girişimi olarak yorumladı?


2- Maden işçilerinin hemen hepsi seçim döneminde işverenleri tarafından AKP’ye oy vermeleri için baskı yapıldığını söylüyor. Hatta Soma’daki mitinge katılmayan işçilerin yemek kartlarının iptal edilmesi bile gündeme gelmiş. Holding’in bazı üst düzey yöneticilerinin AKP üyesi olması da mı tesadüf?

3- TBMM’de görüşülen Soma önegesini okudunuz mu? Orada aynı madende sürekli kazaların yaşandığı ve gerekli önlemlerin alınmadığı anlatılıyor. Hükümet üyeleri ise ‘vefat edenlere Allah’tan rahmet dilemek’ dışında herhangi bir açıklama getirmiyor. 


4- Soma Madenlerinin sahibi Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda devletin 130-140 dolara çıkardığı kömürü 24 dolara çıkardıklarını ve buna rağmen ciddi kazanç elde ettiklerini açıklamıştı. Bu büyük başarıya nasıl imza attığını açıklayabilecek misiniz? 


5- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından desteklenen TEPAV tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’deki işçi ölümlerinde özel sektörün payo hızla artıyor.  Rpora göre devlete ait işyerlerinde 1 milyon ton ton kömür çıkarmak için 4 işçi hayatını kaybederken,  özel sektörde bu rakam 12’ye ulaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder