19 Şubat 2012 Pazar

Katarlılar Denizbank'ta fiyatı düşürmeye çalışıyor




Fransa - Belçika ortaklığındaki Dexia Bank’ın satışa çıkardığı Denizbank’ı almak için pazarlık masasında olan Katar Ulusal Bankası’nın fiyat yüzünden çekilme aşamasına geldiği bildirildi.

Bloomberg Haber Ajansı’nın haberine göre, Katar Ulusal Bankası (NBQ) Avrupa’daki borç krizi nedeniyle zora giren Dexia’nın satışa çıkardığı Denizbank’ı pahalı buldu. Ajansın satış sürecine yakın isimlere dayandırdığı habere göre durma noktasına gelen pazarlığın çökme ihtimali de var. Dexia’nın Katarlıların yerine başka potansiyel alıcılarla temasa geçtiği de gelen bilgiler arasında.

Anlaşma ihtimali sürüyor

Ancak Bloomberg iki tarafın hâlâ anlaşma ihtimali olduğunu belirtiyor. Sermayesinin yüzde 99.84’ü Dexia’ya ait olan ve halka açıklık oranı yüzde 0.16 seviyesinde bulunan Denizbank’ın hisseleri cuma günü yüzde 3.2 yükselerek 13 liraya çıktı. Hissedeki yükseliş sonucunda bankanın piyasa değeri 9.3 milyar liraya (5.3 milyar dolar) çıktı. Ancak bankanın halka açıklık oranı çok düşük olduğu için bu rakam gerçek fiyatı yansıtmıyor olabilir.

‘Kilit’ ay şubat...

Bloomberg’in haberine göre Dexia, Denizbank’ın 2.1 milyar dolarlık ‘defter değeri’nin 1.5 katını isterken, Doha merkezli Katar Ulusal Bankası 1 ila 1.2 kat ödeme taraftarı. Denizbank’la ilgilenen HSBC ve Rus Sberbank’ın süreçten çekilmelerinin ardından Katarlılar tek talip olarak gözüküyor.

Katar Ulusal Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kemal, doğru fiyatın bulunması halinde Denizbank’ın satın alınması işleminin yılsonuna kadar gerçekleşebileceğini söylemişti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise satış sürecinin şubat ayı içinde sonuçlanmasını beklediklerini, gelen tekliflerin beğenilmemesi halinde satışın gerçekleşmeyebileceğini, ancak bunun Dexia’nın kararı olduğunu bildirdi. (Bloomberg, 18 Şubat 2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder