‘Kırmızı Kitap’ olarak da bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde (MGSB) kalitesiz Çin mallarının sadece rekabeti bozmadığı, sağlık ve güvenlik açısından da risk oluşturduğu belirtildi. Belgede Çin'in ekonomik anlamda yayılmacı politikalarına işaret edilirken ucuz ancak kalitesiz Çin mallarına karşı önlem alınması yönündeki uyarı dikkat çekti.
Milli Güvenlik Kurulu'nda 27 Ekim'de görüşülerek kabul edilen ve tavsiye kararı olarak hükümete iletilen milli güvenlik siyaset Belgesi'nde (MGSB) yeni birçok yeni unsur yer alıyor. Çin de belgede, "ekonomik yayılmacı politikaları ve ucuz ve kalitesiz ürünlerine yönelik alınması gereken önlemler" cümlesiyle yer aldı. Konsept değişikliğine gidilerek, bugüne kadar olduğu gibi sadece "tehditlerin sıralandığı" değil, bir "strateji ve vizyon" belgesi olarak da hazırlanan milli güvenlik siyaset Belgesi'nde birçok ilk yaşandı.
Kitapta ilk kez Çin'in ekonomik anlamda yayılmacı politikalarına dikkat çekildi. Çin'in ucuz işgücü sayesinde neredeyse hammadde fiyatından bile ucuz mamul mallarının ekonomik açıdan tehdit olduğu vurgulandı. Kalitesiz Çin mallarının Türk ürünlerinin rekabet gücünün yanı sıra sağlık ve güvenlik açısından risklerine de dikkat çekildi.
MGSB, geçmişte olduğu gibi sadece tehditlerin sıralandığı bir belge değil, vizyon ve strateji belgesi olacak. Belge ilgili kurumlara yol gösterme ve ufuk açma amacı da taşıyor. Belgede, Çin, Rusya, Pakistan, Hindistan, Irak, îran, israil, Filistin gibi ülkelerin yanı sıra; Türkiye'ye yönelik küresel tehditler de yer alıyor.
Bu kapsamda; küresel terörizm, enerji ve çevre sorunları, kitlesel göç hareketleri, yasadışı göç, küresel ısınma, siber terör saldırıları, domuz ve kuş gribi gibi küresel hastalıklar, enerji ve ulaşım güvenliği, gıda güvenliği, su kaynaklarının etkin kullanımı belgede yer alıyor. Belgede terörün finansal, diplomatik, teknolojik ve kültürel boyutlarına da dikkat çekiliyor. (Bülent Aydemir, Haberturk, 30 Ekim 2010)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder